Saturday, August 10, 2013

Skupe igračke čine čuda

Sjedim sinoć ispred Starbucksa u ulici Falestine, u Jeddi, pijem njihov bućkuriš od jagode i čokolade i uživam u pravoj bajramskoj saudijskoj noći. 
Onda se događa nešto u što nisam mogao da vjerujem da se može dogoditi u sred Hejaza: dvije prelijepe Arapkinje stoje na trotoaru i zaustavljaju taksi. Toliko su lijepe i izazovne čak i u njihovoj tradicionalnoj odjeći (koja odaje jedino oči i obrve) da se stvorila gužva među taksistima ko će ih odbaciti. Ali ne samo među taksistima...
Nakon što odbiju da sjedaju u jedan taksi, nailazi sredovječni arapski bogatun u bijelom Phantom Rolls Roycu, otvara prozor kod suvozačkog sjedišta, nagne se prema njima i počne im nuditi prijevoz (uz to se podrazumijeva i seks, naravno) zaustavivši kompletan saobraćaj. Zapitao sam se u tom trenutku kako ga nije sramota da pred toliko ljudi - čovjek koji vjerovatno ima ženu i djecu koja ga željno čekaju kući mami dvije naivne djevojke koje će iskoristiti i ostaviti negdje na kraj Jedde u jutarnjim satima da se same snalaze.
Od tog prizora sam se i sam posramio, sagnuo glavu i palac i kažiprst prislonio uz čelo. 
Na svu sreću, djevojke ga odbiše, sačekaše sljedeći taksi a rolsrojsdžija mrzovoljan produži.
Istina je da skupe igračke muškarcima ne daju jedino samopouzdanje već ih unazađuju u životinje.

No comments:

Post a Comment