Thursday, November 13, 2014

"Interstellar": Čovječanstvo je rođeno na Zemlji, ali mu nije suđeno da na njoj umre

       Čovjek je nepredvidljiv i tajnovit baš kao i Svemir. I u Svemiru i u čovjeku se kriju brojne tajne koje ni savremeni tehnološki napredak nije uspio otkriti i spoznati. Zbog toga su put u otkrivanje svemirskih prostranstava i put u otkrivanje ljudske prirode uvijek tako nepredvidljivi i zanimljivi. Upravo takav, nepredvidljiv i zanimljiv je novi film proslavljenog filmskog reditelja Christophera Nolana. „Interstellar“, svemirski ep i drama o ljudskoj sudbini koji se svijetla obraza može smjestiti među kvalitetnijim ostvarenjima napaćene i plitke kinematografije posljednjih godina. On je sposoban zagolicati maštu svakog pojedinca, jer u sebi sadrži poruke koje mogu biti motivirajuće i preispitujuće, vizualnu impresiju koja je sposobna privući najširu publiku i specifične scenarijske prevrate, Nolanovo rediteljsko umijeće i jedinstven Zimmerov soundtrack koji mogu zadovoljiti i najzahtjevnije filmofile.
       Radnja filma je smještena u bližu budućnost, na prašnjavom jugu Amerike, gdje vladaju razne pošasti koje uništavaju usjeve i ozbiljno ugrožavaju ljudski život na Zemlji. Takvo stanje Planete tjera ljude da uzimaju u obzir i traže njenu alternativu, gdje bi se čovječanstvo moglo trajno preseliti (Plan A profesora Branda) ili gdje bi moglo u potpunosti započeti novi život umjetnom oplodnjom (Plan B profesora Branda). Upoznajemo glavnog junaka Coopera (Matthew McConaughey), bivšeg pilota a sadašnjeg farmera i udovca koji sa ocem i dvoje djece živi na svom skromnom imanju i gaji kukuruz. Baš taj Cooper će postati centralna ličnost cjelokupnog filma. 
       Ne bih sada zalazio u analize relativnosti vremena i svemirskih prostranstava opisanih u filmu jer bi to trebao biti zadatak i najozbiljnijih fizičara, ali bih volio posvetiti pažnju istraživanju čovjekovih osjećanja i granica čovjekovih sposobnosti, jer je to upravo ono što me je najviše dojmilo kod „Interstellara“.
       Dok Cooper istražuje Svemir, mi istražujemo njegovu ličnost – inteligentan, hrabar, emotivan. U potjeri za indijskom letjelicom gazi kukuruzna polja i izlaže svoju djecu opasnosti – razumijemo da je njegova želja za znanjem i istraživanjem nepoznatog ipak primarni poziv; u zanimljivim razgovorima sa svojim ocem primjećujemo da je svjestan pogubnosti savremenog svijeta – nestalo je želje za napredovanjem, za istraživanjem, nestalo je buntovništva i svega onog što je cijelom čovječanstvu obezbjeđivalo moralni i tehnološki progres; kritiku učitelja na račun njegove inteligentne ćerke shvaća kao pokušaj limitiranja njezinih sposobnosti i afiniteta – nalazimo da je čovjek koji posjeduje emotivnu inteligenciju i zdrav razum; njegov pristanak da odleti u Svemir i ostavi porodicu ne znajući da će se ponovo vratiti razumijemo kao izuzetan gest humanosti i hrabrosti – spreman je ciljeve cjelogupnog čovječanstva staviti ispred individualnih.
       Christopher Nolan u svim dimenzijama kompleksnosti filma izbjegava kliše, patetiku i romantiziranost, a toliko uspijeva u svima nama izazvati najiskrenije emocije. U svim sferama pribjegava realnom – bilo da se radi o emotivnim scenama odnosa junaka, bilo da se radi o vizualnom opisu tehnologije kojoim NASA raspolaže. Također nam u svakom trenutku nudi da i sami budemo sudionici u događajima, i da zajedno sa Cooperom i ostalom ekipom astronauta istražujemo, interpretiramo i divimo se svemirskim prostranstvima i pohodima u nepoznato. 
       Ne bih dalje volio otkrivati radnju filma, vremensku i prostornu provezanost početka i kraja priče i obrte koji su po svojoj neobičnosti i kompleksnosti slični jedino onima u „Inceptionu“, niti bih otkrivao ko je gostujući poznati glumac koji tumači jedinog negativca u filmu, jer bih volio da svi pogledaju „Interstellar“ i uživaju bez znanja šta će se dalje dogoditi. Dakle, toplo preporučujem „Interstellar“ kao osvježenje u sivilu američkih blockbustera, nastavak briljiranja Chrostophera Nolana i njegove ustaljene ekipe, i film koji može u vama pobuditi najiskrenije emocije i želju da razmišljate i istražujete.
















Interstellar 

Godina: 2014
Reditelj: Christopher Nolan
Scenario: Jonathan Nolan, Christopher Nolan
Uloge: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Ellen Burstyn, John Lithgow
IMDb ocjena: 9.0













1 comment: